20 Şubat 2017 Pazartesi

Video Ödevleri

KDV’yi 0.8 sabit olarak tanımladıktan sonra 500 TL için ödenecek KDV miktarını bulan program: https://youtu.be/0VjSnNrtU1M

Adınızı ve yaşınızı ilk değer olarak uygun tiple tanımlanmış değişkenlere atayınız ve ekrana yazdıran program: https://youtu.be/QigrfT0m6zs

<<cout>> komutunu <<yaz>> olacak şekilde değiştiren program: https://youtu.be/d0WpOY4r1zI

#define kullanarak verilen iki sayıdan büyüğünü bulan makroyu yazan program: https://youtu.be/5i-GoP1JC9I

İ değişkeni için 1-10 arası döngüyü #define kullanarak kısaltan program: https://youtu.be/K6zWyTUto5M

19 Şubat 2017 Pazar

CLASS DEFINITION

Bir programda sınıf(class) yapmak istiyorsak aşağıdaki gibi bir yapıda olmak zorundadır.
 Kısaca aşağıdaki yapıyı inceleyelim:
class name
 {
   public
        >> constructor(s)
        >> destructo
        >> function members 
        >> data members 
   protected
        >> function members
        >> data members 
   private 
        >> function members
        >> data members
 }

Public
          Foknsiyona sınıf içinden ve sınıf dışından erişime izin verir.Ayrıca Kalıtım ile aktarılır.

Constructor(s): Oluşturulan nesneyi ilk kullanıma hazırlamasıdır. C# da tüm sınıflar (class)     tanımlansın ya da tanımlanmasın değer tiplerine sıfır, referans tiplerine "null" değerini atayan varsayılan bir  yapılandırıcı vardır. Yapılandırıcısı tanımlandıktan sonra varsayılan yapılandırıcı bir daha kullanılmaz. Yapılandırıcıların bilinen temel özellikleri:
·         Kendi sınıfı ile aynı isme sahip olması,
·         Genellikle açık bir dönüş tipi olmaması,
·         Başka sınıflar tarafından kullanılabilmesi için erişimin public (aleni) olmasıdır.

Destructr: Constructor fonksiyonunun yaptıgı işin tersini yaparlar,yani gorevi biten nesneyi yok ederler.Bir sınıfın(class) uyesi olan bir degisken(orn:string tipli) gorevini noktaladigi durumda ~destructor() fonksiyonu otomatik cagrilarak,uzerinde calistigi nesneyi devre dışı bırakır.C++ programlama dili icerisinde destructor'lar bulunurken,java dilinde bu fonksiyonlar kaldırılmıştır.Nedeni ise,programlama zafiyeti acısından eger iyi tasarlanmazsa,bu fonksiyonlar programa ciddi zararlar verebilirler.

function members: Bir nesne dahili olarak saklanan ve o nesneye özgü işlevler içerebilir. Bu tür her bir işlev , sınıfta bir prototip olarak uygun bir deklarasyona ihtiyaç duyar.İşlev üyeleri sıradan işlev olabilir, ancak aşırı yüklenebilir , varsayılan parametre değerlerine sahip olabilirler veya sanal olabilirler.

Private
Bu erişim belirteci işaretlenen öğeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği anlamına gelir.Ve bu öğeler kalıtım yoluyla aktarılmaz.

Protected

Bu erişim belirteci işaratelenen ögeye sadece sınıfın içinden erişilebileceği fakat alt sınıflara aktarılabileceği anlamına gelmektedir.

Yazılım Kavramları

IDE Nedir?

IDE (Integrated Development Environment), yazılımcının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte bu sürecin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür. 


C++ IDELERİ

Ücretsiz
Visiual Studio Express,Pelles C,Sun Studio,Turbo C++ Explorer,Xcode
Açık kaynak :
Anjuta ,Code::Blocks,Codelite,Dev-C++,Eclipse,Geany,GNAT Programming Studio,KDevepol,MonoDevelop,Netbeans,WxDev-C++
Perakende
C++ Builder,Visual Studio,Turbo C++ Professional



COMPILER

Programcılıkta, bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genellikle makine koduna) çeviren yazılım. Derleyiciye bunu yaptırmaktaki amaç genellikle çalışabilir bir yazılım elde etmektir. Kullanıcıların programları kullanırken kolaylık sağlamak amaçlı geliştirilmiştir.

DEBUGGER

 Debugger hata ayıklayıcı demektir.Derleyici programın arka planında çalışarakta yazılan kodlar arasındaki hataları bulmaya çalışır.

LINKER

Türkçe karşılığı “bağlayıcı” anlamına gelmektedir. Bir derleyici tarafından üretilmiş olan kodları bağlayarak işletim sisteminin çalıştırabileceği tek bir kod üretir. Kodun birden fazla parçaya bölünmesi ve her parçanın ayrı ayrı üretilmesi durumunda bu parçaların birleştirilmesi ve tek bir program halinde üretilmesinden sorumlu olan programlara bağlayıcı adı verilmektedir.

GUI

GUI “Graphical User Interface” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı “grafiksel kullanıcı arayüzü” anlamındadır. Bilgisayar kullanıcılarının kodları ezberlemeden fare, klavye gibi araçlar sayesinde bilgisayarları kontrol etmelerini sağlar. Bilgisayarda programların ve dosyaların simgeler, menüler, seçenek tabloları halinde sunulduğu düzendir. Bu sayede kullanıcı, herhangi bir komut dilini öğrenmeden simgeleri tıklayıp komutları yürürlüğe koyabilir.

GNU

Açılımı, 'GNU is not unix' tir. Yani GNU, 'GNU, unix değildir' anlamına gelmekte olan özyinelemeli (rekürsif) bir kelimedir.Özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sistemine ait araçların geliştirilme çalışmasıdır. 

GPL

GPL “General Public Licence” kelimelerinin baş harflerinden oluşup  “genel kamu lisans” anlamına gelmektedir. Birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır. GPL yazılımların kaynak kodu ile birlikte dağıtılmasının gerekliliğini vurgular. Kullanıcı, GPL ile bu kaynak kodu alıp inceleyebilir, üzerinde istediği değişikliği yapabilir, kendi projelerinde, yazılımlarında kodun tamamını ya da bir parçasını kullanabilir. Hatta başkasının kod parçasını alıp birkaç değişiklik yapıp, satarak maddi kazanç da elde edebilir ayrıcaGPL yazılımların çok büyük bir kısmı ücretsizdir.

OPEN SOURCE

Açık kaynak yazılım, açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Kaynak kodlarına herkesin erişebildiği yazılımlara açık kaynak kodlu yazılımlar denir. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir ayrıca kodlara herkesin erişebilmesi yazılımın geliştirilme aşamasında büyük kolaylık sağlar. Aynı zamanda herkes kodları gördüğü için programda oluşan bir hataya direk müdahale edilir. Açık kaynak yazılımlar ücretsizdir ve açık kaynak yazılımlar daha fazla geliştirici olduğundan diğer yazılımlara göre daha hızlı geliştirilir.